De Kalasi-scholen

Ik kwam met deze scholen in aanraking toen ik van december 2020 tot aan december 2023 als hoofdonderzoeker voor de Vincentiuszusters in Gijzegem werkte. 

Daar ontmoette ik zuster Thérèse; een Vincentiuszuster die heel haar leven heeft gewijd aan de opbouw van goed onderwijs in Congo, ook voor meisjes. Zij heeft een grote indruk op me gemaakt. Niet alleen door haar zelfstandige en ondernemende aard, maar vooral omdat ze liet zien dat ze zelf tot bloei kwam als ze zich op die manier mocht laten kennen zoals ze daadwerkelijk was. Wat ze het liefste deed, was naar buiten gaan, de straat op en contact met mensen zoeken. In Congo deed ze dat door contact te zoeken met moeders van jonge kinderen. Zij leerden haar de taal, waardoor zij in staat was om een school te stichten waar kinderen van alle rangen en standen terecht konden. 

Bij zuster Thérèse hoorden geven en ontvangen bij elkaar; ze waren samen deel van een en dezelfde beweging: van liefdevolle aandacht en zorg voor wat gedaan moest worden.

Tot op heel hoge leeftijd kon je haar op straat zien wandelen, of met een breiwerkje zien zitten op het terras of in de tuin van het klooster. Steeds op zoek naar contact, naar een praatje, naar nieuwe verhalen en ontmoetingen. Nog steeds open voor dat wat het leven te bieden heeft en hoe je als de unieke persoon die iedereen is, de wereld een beetje mooier kunt maken. 

 

Kalasie en Voedsel voor de Ziel

Zuster Thérèse gaf op een geweldige wijze handen en voeten aan het motto van haar religieuze congregatie:

“Je klooster is de straat

en de armen zijn je meester.”

Na de kennismaking met de levenshouding van zusters zoals zij, ben ik me als vanzelf meer gaan interesseren voor hun levenswerk. Omdat ik denk dat we ons geluk niet alleen ontlenen aan wat we krijgen maar ook aan wat we geven, heb ik besloten om heel het nettosalaris dat ik voor mijn onderzoeksopdracht bij de Vincentiuszusters verdiende, aan de Kalasi-scholen te doneren.

 

Dat wil ik blijven doen met de netto-inkomsten van Voedsel voor de Ziel. Want die scholen doen gigantisch goed werk en ik heb het geld zelf niet nodig. Degenen die zich aanmelden voor een Retraite, een Levensboek, Spiegelgesprekken of Inspiratiedagen mogen weten dat zij daarmee niet alleen zichzelf een cadeau doen, maar ook die kinderen in Congo. Het cadeau namelijk van een betere start in het leven door goed onderwijs. 

 

Toke Elshof Voedsel voor de Ziel, samenwerking, bijzonder mens

“Gedurende de voorbije drie jaar heeft Mevrouw Toke Elshof de werking van vzw KALASI voor scholen in Congo substantieel gesponsord. Alles wat ze verdiende voor een langlopende opdracht voor de Vincentiuszusters van Gijzegem stortte ze maandelijks op onze rekening. Dit was erg verrassend voor ons want wij kenden elkaar niet persoonlijk. Zij had zich wel goed geïnformeerd en ze had een groot vertrouwen in onze samenwerking met de Congolese Vincentiuszusters. Toen we eindelijk de kans kregen om elkaar te ontmoeten werd snel duidelijk dat Mevrouw Elshof een bijzonder iemand is met wie we maar al te graag verder zullen samenwerken in de toekomst.”

 

Bert de Wolf

Bestuurder vzw Kalasi, België

aanbeveling Voedsel voor de Ziel

“Ik ken Toke als een betrokken, bevlogen en kundige professional, die geduldig en invoelend haar doel zoekt.” 

 

Frank Bosman

Theoloog verbonden aan de TST

Met de donaties in het verleden zijn de volgende doelen ondersteund: 

Welzijn van de leerlingen

  • Voor de semi-internaten financieren we een aantal zakken rijst per trimester
  • Per school een kleine “caisse social” om tegemoet te komen aan de meest schrijnende armoede

Welzijn van de leerkrachten

  • Kleine maaltijd in de voormiddag op school voor 322 leerkrachten 

Watervoorziening

  • In de verschillende scholen werden waterreservoirs (1.000 liter) geplaatst, op gemetselde sokkels, om regenwater op te vangen. Hiervoor moesten eerst dakgoten en regenpijpen aangebracht worden. 

Renovatie van gebouwen en nieuwbouw

  • Van klaslokalen, sanitair, daken en omheiningsmuren van verschillende scholen

Zendingen (vanuit België)

  • Installatie met 6 zonnepanelen en vier batterijen + omvormer, 
  • Installaties om elektriciteit op te slaan in batterijen
  • Instrumenten voor scheikundelessen, naaimachines, volledige uitrusting voor een optiek, 
  • Computers (met schermen en klavieren) en laptop